Lezing Hengelosche Trijpweverij bij Museum Hengelo

 

Gert Banis, auteur van het boek Hengelo Velours, geeft op donderdag 6 juni een lezing over de geschiedenis van de Hengelosche Trijpweverij bij Museum Hengelo.

 

De Hengelose Trijpweverij was een textielfabriek in Hengelo, opgericht in 1900 door de heer Van Wulfften Palthe met Eduard R. Verkade als eerste directeur. Er werkten ca. 50 personen, waaronder de vader van Gert Banis. In deze textielfabriek werd een stof geweven die bijzonder sterk was en die bekend was onder de naam Hengelo Velours. Met een wals en stoom werden prachtige patronen aangebracht in de stof.

 

Direct vanaf het begin was het Hengelose trijp een groot succes en het werd toegepast in het schip de Titanic, in bioscoop Tuschinski, in het Vredespaleis in Den Haag en ook de stoelen in het oude Gemeentehuis van Hengelo waren bekleed met trijp.

 

Wat weten we eigenlijk over dit onderbelichte onderdeel van het Twents textielverleden? Kom er achter tijdens deze lezing bij Museum Hengelo.

 

Praktische info

Datum: donderdag 6 juni 2024

Tijd: 14:30 uur

Locatie: Deze lezing vindt plaats in het Auditorium van Museum Hengelo, Beekstraat 51 te Hengelo

Toegang: gratis, aanmelden voor deze lezing kan via info@museumhengelo.nl of telefonisch op 074-2594216

 

 

Reserveer uw plaats via: info@museumhengelo.nl of bel naar: 074-2594216

 

 

De lezing is onderdeel van een gezamenlijk project van Oyfo Techniekmusuem en Museum Hengelo en wordt gehouden naar aanleiding van onze tentoonstelling over Trijp. Deze tentoonstelling is t/m 24 augustus te zien bij Oyfo Techniekmuseum.