Tentoonstellingen

16 februari t/m 24 augustus

Tentoonstelling Trijp

Bezoek vanaf 16 februari tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum. Ontdek hoe paleizen & Titanic veroverd werden door een luxe velours uit Hengelo.
lees meer
Vaste tentoonstelling

Silo

In Twente wemelde het van de technische ingenieurs, dat waren de creatieve helden van die tijd! Ontdek rondom de Silo wie onze helden waren. Welke sporen zij hebben nagelaten en hoe trots zij waren op hun Twentse industrie.
lees meer
Vaste tentoonstelling

Het magazijn

Uitvinders opgelet! In het Magazijn ontdek je het grootste talent van de mens: onze maaklust. Wij zijn echte uitvinders, altijd al geweest. We hebben al veel gemaakt, van vuistbijl tot Zwitsers zakmes. Zonder onze creatieve geest, taal en handigheid is de mens namelijk weerloos in de wildernis.
lees meer
Vaste tentoonstelling

Bodyshop

Welkom in de bodyshop van Oyfo! We zijn afgedaald in de geheimen van het leven, ons DNA. In deze maakbare wereld ervaar jij hoe het is om met een prothese te bewegen. Of ga jij toch liever voor 3D geprinte oren, zodat je nog beter kan horen?
lees meer
Tijdelijke tentoonstelling: kunstopdracht

Matthijs Geurds

Titel: Magnatota.
De installatie van Matthijs Geurds bestaat uit drie grote totems die zijn opgebouwd uit alledaagse voorwerpen die zijn bewerkt alsof het archeologische vondsten zijn. Ook voegt hij keramische werken of ander materiaal toe.
lees meer
Vaste tentoonstelling

De fabriek

De fabriek is als een grote machine. En de mens is een vervangbare schakel geworden sinds de uitvinding van een super efficiënt principe: de lopende band. Bijna alles wat een mens kan, is te programmeren in machines die net zo goed of sneller en efficiënter zijn.
lees meer
Vaste tentoonstelling

De centrale

“Hallo is daar iemand?” Om vroeger contact met iemand te krijgen, had je geduld nodig. Een brief deed er dagen of zelfs weken over. Inmiddels zijn we gewend geraakt aan het continu met elkaar verbonden zijn. Duik eens in de wereld van vroeger en probeer eens écht contact met elkaar te krijgen.
lees meer
Vaste tentoonstelling

Onze planeet

We bestaan nog niet zo lang. Terwijl we steeds welvarender werden, zijn we de waarde van onze planeet vergeten. Het ecosysteem van de aarde raakt uit balans en het klimaat verandert. Om onze leefwereld te redden, is radicale verandering nodig. Een andere blik op de aarde. Weet jij wat jij hieraan kan veranderen?
lees meer
Tijdelijke tentoonstelling: kunstopdracht

Hellen van Rees

Titel: Textielfabriek van de toekomst.
Hellen van Rees laat in deze interactieve installatie zien hoeveel stappen je nodig hebt om een textiel te kunnen produceren. Als jij de juiste keuzes weet te maken, ontstaan er speciale effecten in het textiel dat uit ‘de fabriek’ komt.
lees meer
Vaste tentoonstelling

Atelier

Je maakt iets, je gebruikt het en dan gooi je het weg. We produceren massaal spullen, we consumeren in hetzelfde tempo. Het nieuwe weven en spinnen draait om circulair design: hergebruik en zo min mogelijk verspilling van grondstoffen. Fast-fashion is hier verleden tijd. Welkom in het Atelier van Oyfo!
lees meer
Vaste collectie

Sustainable thinking

Twentse textielontwerper en onderzoeker Hellen van Rees heeft deze jurk gemaakt van afgedankt textiel met weeffouten. In plaats van verbloemen geeft Hellen van Rees de weeffouten een prominente plek in het ontwerp.
lees meer
Vaste tentoonstelling

Machinehal

Waan je een weg in onze Machinehal. Ontdek wat de superkrachten van de stoommachines zijn, hoe de weef- en spinmachines ervoor zorgen dat jij kleding aanhebt en hoe de steenkolen ingeruild werden voor de gasmotor. Beantwoord alle vragen en ontdek bij de Futurator 3000 welk type jij bent!
lees meer
Vaste collectie

Futurator 3000

In opdracht voor Oyfo heeft maker Erik Stehmann de interactieve installatie Futurator3000 ontwikkeld.
lees meer
Tijdelijke tentoonstelling: kunstopdracht

Veronique Schrama

Titel: On Landscape; Diesel Engines working#1.
De turbines, stoommachines en procestechniek van Stork zijn voor Veronique Schrama een geweldige inspiratiebron geweest, waaruit haar monumentale houtskooltekeningen ontstaan zijn.
lees meer
Vaste collectie

Smart Distancing system

Samen met Kunstenaar Jólan van der Wiel heeft SIGNA het Smart Distancing System ontwikkeld, welke te zien is bij onze entree.
lees meer