Wandelroute Stations of the Cross

De weg van kwetsbaarheid en levenskracht verbeeld
17 februari t/m 30 maart 2024

 

De wandelroute 'Stations of the Cross' leidt door de voormalige industriestad Hengelo, langs veertien kunstwerken die doen denken aan de kruiswegstaties over Jezus’ lijden en sterven.

 

Deze wandeling vormt een artistieke en contemplatieve pelgrimstocht, waar elke stap en elk kunstwerk de kwetsbaarheid van de mens benadrukt. Oorlog, onrecht en eenzaamheid zijn van alle tijden. Maar er zullen altijd mensen zijn die zich inzetten voor vrede, gerechtigheid en naastenliefde. ‘Stations of the Cross’ volgt deze voetsporen van bezieling in Hengelo.

 

Anouk De Clercq & Tom Callemin - It

video-installatie, 13’05’’, 2018

 

Bij Oyfo is tijdens deze wandeling het kunstwerk ‘It’ van Anouk de Clercq en Tom Callemin te bezoeken.

Het kunstwerk ‘It’ roept een specifieke vraag op: hoe kan techniek een blinde helpen? Of sterker nog: Hoe kunnen zienden door middel van techniek - hier de filmcamera - een beter begrip krijgen van de belevingswereld van blinden? Hoe kunnen zij zich, door de vraag om te draaien, een idee vormen van de waarneming van een blinde?

 

Door middel van dit kunstwerk doet een blinde verslag van een zonsverduistering. Hij neemt ons bij de hand en laat ons door zijn ogen zien: het plotseling vallen van de nacht, maar ook het moment dat de zon weer opkomt. De beide kunstenaars, Anouk De Clercq en Tom Callemin, zijn gefascineerd door wat waarneming en licht kunnen onthullen en weten dat op een uiterst poëtische wijze te verbeelden.

 

Locaties en kunstenaars

De internationale tentoonstelling ‘Stations of the Cross’ vindt in 2024 – na edities in o.a. Londen, Washington DC en Deventer – in de industriestad Hengelo plaats. De route loopt langs culturele, historische, maatschappelijke en religieuze organisaties in Hengelo. Daar bevindt zich telkens een kunstwerk dat een relatie legt tussen het thema van de betreffende halteplaats (ook wel statie genoemd), hedendaags lijden en kwetsbaarheid van de mens. De werken grijpen terug op universele thema’s die de staties typeren, zoals het kwaad, oorlog en dood en het goede, vrede en leven.

 

Deelnemende locaties zijn onder andere Waterstaatskerk, Oyfo techniekmuseum, de Brandweer Hengelo Centrum, Ayasofya moskee, de Schouwburg en de Joodse begraafplaats Hengelo.

 

Bezoeken

‘Stations of the Cross’ is te bezoeken van zaterdag 17 februari t/m 30 maart 2024 op vrijdag- en zaterdagmiddag van 12:00 uur tot 16:00 uur. De route start bij de Waterstaatskerk, maar is ook te volgen door de kaart op de website van stichting Faces, I See Faces te bekijken. De brochure met de route is bij diverse locaties te verkrijgen.

Op vrijdag kan het iets aangepast zijn i.v.m. de gebedsbijeenkomsten in de moskee en Waterstaatskerk. Op zaterdag is i.v.m. de sabbat de Joodse begraafplaats dicht. Tijdens de reguliere openingstijden van de locaties zijn de meeste kunstwerken ook te bewonderen en/of via het venster van het gebouw.

 

De organisatie berust bij de Kunstcommissie Waterstaatskerk, Stichting Faces, I See Faces in samenwerking met vele andere instellingen. Curator is theoloog en mediakunstenaar Arent Weevers.