AI-Catcher

Zie jij het verschil?

 

AI heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en de mogelijkheden lijken eindeloos. Maar kunnen wij het verschil nog wel zien tussen het werk van echte mensen en AI? En wat betekent deze ontwikkeling voor de kunst? Bezoek de tentoonstelling AI-Catcher en kom erachter! Leer hoe AI werkt, welke toepassingen er zijn, hoe kunstenaars er mee omgaan en ontdek zelf hoe moeilijk het kan zijn om het verschil te zien tussen mens en machine.

 

Zie jij het verschil?

De wereld van Kunstmatige Intelligentie (AI) is enorm populair aan het worden en al bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het stelt machines en computers in staat om menselijke taken uit te voeren. Maar wat vinden wij daar nou eigenlijk van?

 

In de tentoonstelling AI-Catcher nemen wij jou op verschillende manieren mee in de wereld van AI. Door het museum heen hebben wij gebruik gemaakt van ChatGPT voor het (her)schrijven van een aantal museumteksten. ChatGPT is een chatbot die AI-gegenereerde content maakt. Deze slimme computer heeft geleerd om op een natuurlijke en nauwkeurige manier teksten te schrijven. Kun jij achterhalen welke teksten in ons museum door onszelf geschreven zijn en welke door Kunstmatige Intelligentie?

 

In de tijdelijke tentoonstellingsruimte hebben we gebruik gemaakt van het AI-programma MidJourney voor het generen van beelden. Je ziet het werk van creatieve, menselijk makers naast het werk van een machine. Aan jou de uitdaging of jij het verschil ziet!

 

In het Oyfo Kunstpodium presenteren een aantal kunstenaars hoe zij omgaan met deze razendsnelle ontwikkeling. Gaat AI uiteindelijk de kunstenaar vervangen of ontstaat er een nieuwe vorm van creatieve samenwerking tussen mens en machine? Ontdek het zelf bij het werk van kunstenaarscollectief Telemagic, de Nieuw-Zeelandse kunstenaar Tom White en kunstenaar Jan Zuiderveld. Klik hier voor meer informatie over deze kunstenaars.

 

AI- Workshop en lezingen

In de periode van 2 oktober tot en met 19 oktober biedt Oyfo verschillende lezingen en workshops aan voor jong en oud. Bekijk hieronder ons aanbod.


2 oktober AI- lezing door Judith van Stegeren

AI-expert Judith van Stegeren komt in gewone taal uitleggen wat ChatGPT (en aanverwanten) nou precies zijn, wat we er mee kunnen,en waarom we ons (geen) zorgen moeten maken.

Lees meer


5 oktober AI-lezing door Haroon Sheikh (Door studiumgenerale bij de Waaier 2)
Ieder jaar organiseert studiumgenerale een aantal lezingen. Haroon ontmaskert hypes en sci-fi scenario’s en gaat in op de vraag hoe wij AI zinvol in ons leven kunnen integreren. Welke kansen biedt deze technologie en wat kan bedreigend zijn?

Lees meer

15 oktober familie lezing door Bas Haring

Bas Haring weet als geen ander hoe kunstmatige intelligentie werkt en is op 15 oktober bij Oyfo om van alles over dit onderwerp te vertellen tijdens zijn familielezing.

Lees meer


19 oktober AI-smartlappen workshop

Doe mee in deze korte schrijfsessie, waarin je samen met de A.I. een heel nieuwe smartlappen-tekst genereert. Dat het een goede tekst oplevert kunnen we niet garanderen, maar het wordt sowieso een goed verhaal. De beste tranentrekkers mogen uiteraard de karaoke in.

Lees meer

 

Combideal

Wil je deelnemen aan de lezing van Judith van Stegeren & de AI-smartlappen workshop?

Koop nu je tickets met korting!

Praktische informatie

Wanneer: deze tentoonstellig is tot en met 12 november 2023 dagelijks te bezoeken

Prijs: deze tentoonstelling is gratis te bezoeken, je dient wel een ticket voor het museum te kopen.

 

PS. Wist je dat deze tekst ook met behulp van AI geschreven is?

 

AI-Catcher is mede mogelijk gemaakt door Stichting GO Fonds