BROM

en Piano / Forte is tot en met 28 augustus te zien in Oyfo Kunstpodium.

BROM en Piano / Forte

Mariska de Groot ontwikkelde BROM speciaal voor Oyfo: hangende tollen, geïnspireerd op de techniek in de bromtol. De tollen worden aangestuurd door een “digitale compositie”.

Met het werk voor Oyfo interpreteert Mariska de Groot de eigenschappen van de robuuste machines zoals de ritmische geluiden en bewegingen opnieuw en buigt deze op delicate wijze om naar een ruimtelijke installatie waarin verschillende zintuigen worden geprikkeld, waar plek ontstaat om tijd te nemen op ‘de brug’.

Luchtdruk, zuigers en het ritme van de machines in het museum van Oyfo, brachten haar bij de bromtol die een zangerig geluid geeft bij een bepaalde rotatie en windsnelheid. Deze techniek heeft zij verder ontwikkeld en vormt de geluidsinstallatie met grote tollen die in een zorgvuldig gecreerde opstelling aan het plafond hangen in het Kunstpodium. De tollen worden aangestuurd door een “digitale compositie” die Mariska hiervoor heeft geprogrammeerd.

Piano / Forte is een klanksculptuur waarin twee kale pianoharpen als slingers in de lucht zwaaien. In de piano’s meet een versnellingsmeter variaties van de verschillen in deze slingerende beweging. Via aangepaste software worden de bewegingen omgezet in geluidsfrequenties. Deze frequenties worden teruggestuurd naar de pianoharpen waarop elektromagneten (transducers) zijn bevestigd. In plaats van te worden gehamerd door de toetsen, wordt het geluid opgewekt door de transducers die rechtstreeks op het lichaam van de piano trillen. Met een veelvoud aan resonanties en weerkaatsingen als resultaat.

De opstelling van deze twee geluidswerken samen maakt dat deze ook op elkaar inwerken en beïnvloeden. De Groot en Rijnierse hebben op basis hiervan een nieuwe geluidscompositie gemaakt waarmee beide werken een onderlinge relatie aangaan.

De makers

Mariska de Groot maakt installaties waarbij licht, projectie, beeld, beweging en geluid bij elkaar worden gebracht. Haar werk refereert vaak naar uitvindingen van weleer, waarmee ze multi-zintuiglijke en fenomenologische ervaringen van licht, geluid en beweging in de ruimte opwekt.

Haar doel is niet om de techniek begrijpelijker te maken, maar om een wonderlijke wereld als zijnde binnenin de machine te scheppen.

Mike Rijnierse is kunstenaar, uitvinder, curator en pedagoog op het gebied van licht, geluid en architectuur. Geïntrigeerd door menselijke/niet-menselijke zintuiglijke structuren, creëert hij grootschalige installaties, geluidssculpturen en stedelijke interventies die een aandachtige beleving van de ruimte aangaan. Rijnierse exposeerde zijn werken in heel Europa, Korea, Taiwan, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Brazilië, op mediakunstfestivals, musea en de interventies in de openbare ruimte. Momenteel staat Mike Rijnierse vermeld als artiest voor 2022 bij het We Are Europe-netwerk.

BROM is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.