Tentoonstelling Trijp

Voel, kijk en ervaar

 

Bezoek vanaf 16 februari de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum. Ontdek hoe dit exclusief soort velours uit Hengelo de textielwereld veroverde en begeerd werd in paleizen, theaters en zelfs de Titanic!

 

Trijp

Vroeger kon je er in Twente niet omheen: Trijp. Een speciaal en exclusief soort velours dat tussen 1901 en 2000 werd gemaakt door de Hengelosche Trijpweverij. Vanaf 16 februari bezoek je de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum waarbij je kennismaakt met bijzondere patronen en vooruitstrevende ontwerpers. Je ontdekt hoe het verleden van deze fabriek is verweven met de geschiedenis van Hengelo. Voel, kijk en ervaar!

 

In de speciale trijpweverij in Hengelo werd de stof geweven en werd er met stoom patronen in gewalst. Deze bijzondere productiemethode kostte veel tijd en energie en was daarom erg exclusief. Trijp was een zeer luxe stof en werd daarom veel gebruikt voor het decoreren van belangrijke zalen en paleizen. Zelfs in de Titanic werd de Hengelosche trijp gebruikt! Wat weten we eigenlijk nog over dit onderbelichte onderdeel van het Twents textielverleden? Hoe werd de stof precies gemaakt, en wat maakte de weverij zo bijzonder? Dat ontdek je in de kleurrijke en interactieve tentoonstelling Trijp!

 

Onderzoek Hengelo Velours

Oyfo Techniekmuseum heeft enkele objecten uit de Hengelosche Trijpweverij in de collectie, maar een belangrijke aanleiding voor deze tentoonstelling is het onderzoek dat Hengeloër Gert Banis (71) de afgelopen jaren deed naar deze fabriek. Hij schreef hierover het boek Hengelo Velours, dat tijdens de opening van de tentoonstelling op 15 februari officieel wordt gepresenteerd.

 

Dafna Maimon - Felt Sense

De combinatie van ambacht, kunst en techniek wordt ook zichtbaar in de tentoonstelling Felt Sense die gelijktijdig van start gaat in Oyfo Kunstpodium. De Finse kunstenaar Dafna Maimon liet zich inspireren door ‘trijp’ en toont tekeningen, video’s en zachte sculpturen in een zachte en toegankelijke installatie.

Lees hier meer over Felt Sense

Events & Activiteiten Trijp

Met het activiteitenprogramma rondom de tentoonstelling Trijp kom je nog meer te weten over de geschiedenis van de Hengelosche Trijpweverij. Zo staat de aankomende editie van Night at the Museum in het thema van Trijp en ontdek je onder andere in een verdiepende rondleiding van Josine Sibum Siderius, hoofd publiek & presentatie van Oyfo, hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. Meer informatie over deze avond volgt snel!

 

De komende maanden wordt het activiteitenprogramma rondom Trijp verder uitgebreid. Houd onze socials in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

 

Met dank aan

De erfgoedtentoonstelling over de Hengelosche Trijpweverij is een initiatief van Oyfo Techniekmuseum, naar aanleiding van de publicatie ‘Hengelo Velours’ van Gert Banis. Veel dank aan Museum Hengelo voor het in bruikleen geven van enkele bijzondere collectiestukken. Trijp is mede mogelijk gemaakt met steun van Stichting Zabawas, het BNG Cultuurfonds en Het Cultuurfonds. De installatie van Dafna Maimon is ook mede mogelijk gemaakt door Mondriaanfonds (Regeling Kunstenaarshonorarium).