Tentoonstelling Trijp

Voel, kijk en ervaar

 

Bezoek vanaf 16 februari de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum. Ontdek hoe dit exclusief soort velours uit Hengelo de textielwereld veroverde en begeerd werd in paleizen, theaters en zelfs de Titanic!

 

Trijp

Vroeger kon je er in Twente niet omheen: Trijp. Een speciaal en exclusief soort velours dat tussen 1901 en 2000 werd gemaakt door de Hengelosche Trijpweverij. Vanaf 16 februari bezoek je de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum waarbij je kennismaakt met bijzondere patronen en vooruitstrevende ontwerpers. Je ontdekt hoe het verleden van deze fabriek is verweven met de geschiedenis van Hengelo. Voel, kijk en ervaar!

 

In de speciale trijpweverij in Hengelo werd de stof geweven en werd er met stoom patronen in gewalst. Deze bijzondere productiemethode kostte veel tijd en energie en was daarom erg exclusief. Trijp was een zeer luxe stof en werd daarom veel gebruikt voor het decoreren van belangrijke zalen en paleizen. Zelfs in de Titanic werd de Hengelosche trijp gebruikt! Wat weten we eigenlijk nog over dit onderbelichte onderdeel van het Twents textielverleden? Hoe werd de stof precies gemaakt, en wat maakte de weverij zo bijzonder? Dat ontdek je in de kleurrijke en interactieve tentoonstelling Trijp!

 

Onderzoek Hengelo Velours

Oyfo Techniekmuseum heeft enkele objecten uit de Hengelosche Trijpweverij in de collectie, maar een belangrijke aanleiding voor deze tentoonstelling is het onderzoek dat Hengeloër Gert Banis (71) de afgelopen jaren deed naar deze fabriek. Hij schreef hierover het boek Hengelo Velours, dat tijdens de opening van de tentoonstelling op 15 februari officieel wordt gepresenteerd.

 

Dafna Maimon - Felt Sense

De combinatie van ambacht, kunst en techniek wordt ook zichtbaar in de tentoonstelling Felt Sense die gelijktijdig van start gaat in Oyfo Kunstpodium. De Finse kunstenaar Dafna Maimon liet zich inspireren door ‘trijp’ en toont tekeningen, video’s en zachte sculpturen in een zachte en toegankelijke installatie.

Lees hier meer over Felt Sense

Verdiepende rondleiding Gert Banis

Duik samen met Gert Banis, auteur van het boek Hengelo Velours, in de archieven van de Hengelosche Trijpweverij tijdens zijn verdiepende rondleiding en kom nog meer te weten over de tentoonstelling Trijp. Deze rondleiding vindt plaats op zaterdag 20 april, zaterdag 25 mei en zaterdag 22 juni.

 

Meer informatie

 

 

 

Met dank aan

De erfgoedtentoonstelling over de Hengelosche Trijpweverij is een initiatief van Oyfo Techniekmuseum, naar aanleiding van de publicatie ‘Hengelo Velours’ van Gert Banis. Veel dank aan Museum Hengelo voor het in bruikleen geven van enkele bijzondere collectiestukken. Trijp is mede mogelijk gemaakt met steun van Stichting Zabawas, het BNG Cultuurfonds en Het Cultuurfonds. De installatie van Dafna Maimon is ook mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds (Regeling Kunstenaarshonorarium).