Tijdmelder 'Tante Cor'

Tijdmelder 'Tante Cor'

Tegenwoordig weten we op de seconde nauwkeurig altijd hoe laat het is. Vroeger moest je hier voor de telefoon oppakken om ‘Tante Cor’ te bellen.

Tante Cor is in 1934 ontwikkeld als sprekende tijdmelder. De onderwijzeres Cor Hoogendam vertelde je dan hoe laat het was. Op smalle strookjes geluidsfilm werd haar stem vastgelegd, van minuut tot minuut.
Triple Expansie stoommachine

Triple Expansie stoommachine

De Triple Expansie stoommachine gebouwd door Stork in 1916 is een topstuk waar je niet zomaar langs heen loopt. Ondanks het enorme formaat is deze stoommachine, ooit werkzaam als aandrijving van een sleepboot, eigenlijk een ‘kleintje’.

De naam Triple Expansie staat voor de drie cilinders waar de stoom doorheen wordt geleid. De stoom stroomt eerst in de hogedrukcilinder, dan in het middendrukcilinder en vervolgens in de lage drukcilinder.
Velourspers

Velourspers

Velours of fluweel is een stof van korte opstaande (geiten) haren die erg geliefd is om zijn zachte en glanzende eigenschap. Ter verfraaiing is het mogelijk om patronen aan te brengen in de stof. Dit werd gedaan door middel van een velourspers.

Met gebruik van stoom perst de wals patronen in het velours. Deze velourspers komt uit de Hengelosche Trijpweverij uit 1890. In de Hengelosche Trijpweverij werd onder andere de inrichting van het Paleis Soestdijk gemaakt.