MuseumJeugdUniversiteit bij Oyfo

 

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar, dus schrijf je nu in en haal je MJU-diploma! Op zondag 13 november strijkt de MuseumJeugdUniversiteit bij Oyfo neer.

 

6 november 11.00 uur; Museum Natura Docet

Zagen onze voorouders eruit als vissen?

Je zou het niet zeggen, maar in ieder van ons zit een beetje vis! Je denkt misschien dat wij afstammen van een soort aapmensen. Dat is ook zo, maar wist je dat ons schouderblad ooit onderdeel was van een vissenkop en dat onze tanden eigenlijk schubben zijn? Hoe zijn wij en alle gewervelde dieren ooit uit de vissen voortgekomen?

Met het opensnijden van een vis en een interactief verhaal van dr. Eric Mulder, paleontoloog en conservator van Museum Natura Docet, duiken we in de spannende wereld van de evolutietheorie.

 

13 november 11.00 uur; Oyfo techniekmuseum

Hoe kun je zien wat je niet kunt zien?

Bij Natura Docet heb je de vis in jezelf gevonden, maar er is nog meer te ontdekken! We trekken onze lab-jassen weer aan en duiken via de kijker van een microscoop nog dieper de met ons blote oog niet waar te nemen wereld in. Hoe werkt een microscoop en wat kun je ermee zien? Wat zijn microben en wat doen ze op ons lichaam? Wat kunnen ze? Ir. Shakti Lieten laat zien, legt uit, maar helpt je vooral om zelf te ontdekken.

 

20 november 11.00 uur; Drawing Centre Diepenheim

Hoe zien de wezentjes op jouw lichaam eruit?

Bij Natura Docet en Oyfo Techniekmuseum heb je een onzichtbare wereld in je eigen lichaam ontdekt. Vind je jezelf niet net een wandelend kunstwerk, vol levende wezens, zoals microben en virussen? De meeste wezentjes op en in je lichaam zijn je vriend! Ze leven in je darmen, op je wimper of onder je oksel. We hebben veel aan deze vrienden te danken. Zo helpen ze je bijvoorbeeld om je voedsel te verteren. Omdat ze zo piepklein zijn, kun je de microben niet met het blote oog zien. We willen ze graag bekender maken.

Bij Drawing Centre Diepenheim, hét tekencentrum van Nederland, maak jij deze onzichtbare kleine wezentjes reuzegroot, tot wel 2 meter! Je gaat heel goed kijken, bestudeert hun vorm en gaat uitvergroten. Je werkt in een groepje aan de enorme tekening. Zo maak je samen zichtbaar wat veel mensen waarschijnlijk nog nooit hebben gezien. Kunstenaar Zakia el Abodi is aanwezig om jou hierin te begeleiden. Het gaat er niet om hoe goed je kunt tekenen. Het gaat erom dat we samen prachtige tekeningen maken, en dat kan jij! We fotograferen de tekeningen en sturen jou een foto.

 

Meld je aan!

 

 

 

 

Bezoek ons museum

Uiteraard ben je welkom om na het college ons interactieve techniekmuseum te bezoeken. Ontdek meer over techniek en wat dit voor ons betekent. Je bezoek aan het museum zit niet bij de prijs van de collegereeks in. Koop hier een ticket voor je bezoek aan het museum.

 

Praktisch

Datum:

Zondag 6 november bij Natura Docet

Zondag 13 november bij Oyfo Techniekmuseum

Zondag 20 november bij Drawing Centre Diepenheim

Aanvang: 11.00 uur

Leeftijd: 8 t/m 12 jaar

Kosten: €22,50 per collegereeks

Locatie: Museum Natura Docet in Denekamp, Oyfo Techniekmuseum in Hengelo en Drawing Centre Diepenheim

 

Museum Natura Docet werkt voor de MJU samen met Oyfo Techniekmuseum in Enschede en het Drawing Centre in Diepenheim. Samen bieden zij ieder jaar een educatief en verrassend programma met meerdere colleges op diverse locaties.