Te zien vanaf:
De installatie BROM van Mariska de Groot is vanaf 18 september te zien in Oyfo Kunstpodium dat hiermee haar deuren opent.

BROM

Mariska de Groot ontwikkelde hangende tollen, geïnspireerd op de techniek in de bromtol. De tollen worden aangestuurd door een “digitale compositie”.

 

Inspiratie

Met het werk voor Oyfo interpreteert Mariska de Groot de eigenschappen van de robuuste machines zoals de ritmische geluiden en bewegingen opnieuw en buigt deze op delicate wijze om naar een ruimtelijke installatie waarin verschillende zintuigen worden geprikkeld, waar plek ontstaat om tijd te nemen op ‘de brug’.

 

Luchtdruk, zuigers en het ritme van de machines in het museum van Oyfo, brachten haar bij de bromtol die een zangerig geluid geeft bij een bepaalde rotatie en windsnelheid. Deze techniek heeft zij verder ontwikkeld en vormt de geluidsinstallatie met grote tollen die in een zorgvuldig gecreerde opstelling aan het plafond hangen in het Kunstpodium. De tollen worden aangestuurd door een “digitale compositie” die Mariska hiervoor heeft geprogrammeerd.

 

De maker

Mariska de Groot maakt installaties waarbij licht, projectie, beeld, beweging en geluid bij elkaar worden gebracht. Haar werk refereert vaak naar uitvindingen van weleer, waarmee ze multi-zintuiglijke en fenomenologische ervaringen van licht, geluid en beweging in de ruimte opwekt.

Haar doel is niet om de techniek begrijpelijker te maken, maar om een wonderlijke wereld als zijnde binnenin de machine te scheppen.

 

Over de kunstopdrachten

Oyfo heeft vijf kunstenaars een opdracht gegeven om werk te ontwikkelen en uit te voeren die verband houden met de objecten en verhaallijn in het Techniekmuseum. De resultaten van deze opdrachten worden in het Techniekmuseum en het Kunstpodium opgesteld.

 

'BROM' is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

 

http://www.mariskadegroot.com/