Aftrap Catwalk: Forces of nature

29 mei 2021

Vanaf 29 mei vindt je bij ons in de voortuin van Oyfo een kunstwerk van kunstenaar Robert Roelink. Samen met 14 andere kunstenaars, ontwerpers en studenten neemt hij deel aan 'Catwalk: Forces of nature'.

Binnen dit nieuwe werk van Roelink onderzoekt hij het toekomstbeeld van textiel. Vanuit historische afbeeldingen en met hedendaags materiaal is deze installatie ontstaan, waarin de textielwereld als bewegend fenomeen wordt gedragen.

Roelink: ‘Ik beoog nieuw licht te laten schijnen op het beeld van de toekomst. Binnen mijn installatie ontvouwt zo een mogelijk oneindige nieuwe ontwikkeling. In mijn werken gebruik ik gerecyclede materialen. Sterker nog, alle materialen worden telkens weer opnieuw gebruikt: Cradle to Cradle. Waar is het begin, waar is het einde?’

Catwalk: Forces of Nature

Op zaterdag 29 mei word ‘Catwalk: Forces of nature’, een onderdeel van Textiel Festival Twente, geopend. Het is geen catwalk zoals we die kennen, maar eentje die als een textiekunstroute door het Twentse coulissen landschap, Twentse Musea en Landgoederen van textiel loopt. Voor ‘Catwalk: Forces of Nature’ hebben 14 kunstenaars, ontwerpers en studenten van textiel-gerelateerde opleidingen van Hogeschool Saxion, ROC Twente en Aki, een kunstinstallatie gemaakt. Bekijk hier welke kunstenaars er allemaal mee doen.

De catwalk zal vanaf 29 mei tot eind november 2021 te zien zijn in de buitenruimte bij de deelnemende musea, op Landgoederen van Textiel en op andere plekken die een relatie met textiel hebben, door de seizoenen heen. De tijd, de natuur/omgeving en de onvoorspelbare elementen vormen de setting en beïnvloeden de getoonde stukken.

Mee doen

De kunstwerken zullen te zien zijn langs een meer dan honderd kilometer lange route langs de Landgoederen van Textiel, musea en andere textiel gerelateerde locaties. We nodigen je dan van harte uit om de catwalk te wandelen of te fietsen! Wil jij ook deelnemen aan de textielkunstroute? Download hier, via de website van Textiel Festival Twente, de route.

Twente Textiel Festival

Textiel Festival Twente wordt georganiseerd door Stichting Cultuur in Twente en is een samenwerking van acht musea in de regio: De Museumfabriek, Het Palthe Huis, Museum Bussemakerhuis, Natura Docet Wonderryck Twente, Oyfo Techniekmuseum, Rijksmuseum Twenthe, Rijssens Museum, Stadsmuseum Almelo. Samen met vele andere musea en bedrijven verzorgen zij in 2021 allerlei exposities en activiteiten rondom het thema textiel.